Kronik kabızlık tedavisi için akupunktura başvurulabilir. Peki kabızlığın arkasında yatan süreç nasıl işler ve akupunktur sürecin çözümünde nasıl bir rol oynar?
Kalınbağırsaklarımız, fonksiyonları otonom sinir sistemimiz tarafından göreceli olarak isteğimiz dışında yönetilen organlarımızdır. Görecelidir, çünkü duygu durumumuz özellikle stres uyaranları bağırsak fonksiyonlarımızı oldukça etkilemektedir.
Kalınbağırsaklar sindirildikten sonra geriye kalan besin artığının suyunu geri emer. Geriye kalan yararsız posa ise dışkı olarak atılır. Kabızlık; herhangi bir nedenle bağırsak hareketlerinin azalması sonucu ortaya çıkan bir sorundur.
Dışkılamanın belirli bir düzen ve sıklıkla gerçekleşmediği durumlarda dışkının katılığının artması şikayetlerin daha da büyümesine neden olur.
Hergün dışkılama yapılması en sağlıklı durumdur. Dışkılamanın değişik sebeplerle ertelenmesi ve bunun sıklıkla yapılması (örneğin yatılı okuyan bir çocuğun okulda tuvalete gitmeyip dışkılama için hafta sonunu beklemesi) kronik kabızlığın en basit nedeni olabilir.
Posa bırakacak sebze, meyve tüketinin yeterli olmadığı beslenme biçinin yanısıra gündelik su tüketiminin azlığıda kronik kabızlık nedenlerindendir.
Gündelik yaşamlarında stres uyaranlarının çok olduğu kişilerde de kabızlık sıkça gözlenen bir sorundur. Ayrıca kronik kabızlık dolayısı ile hemoroid, fissür oluşabilir. Hasta kabızlıkla birlikte şişkinlik, hazımsızlık, karın ağrısı şikayetlerinden de yakınır.
Kalın bağırsaklarımız sinir sistemimiz tarafından doğru yönetilemediğinde kabızlık bir organ fonksiyon bozukluğu olarak ortaya çıkabilir. Bunun ötesinde nörolojik hastalıklar, kullanılan ilaçlar, beslenme biçimi (sebze, meyve tüketimi olmayan katı gıda ile beslenmeler) de kabızlığa yol açabilir.
Konstipasyon (Kabızlık) tek başına bir sorun olduğu gibi bir hastalığında belirtisi de olabilir. Bu nedenle kronik kabızlığı olan kişinin altta yatan bir problem olup olmadığını anlamak içinde doktor kontrolü önemlidir.
Altta yatan bir hastalığın olmadığı belirlenmiş, özellikle strese bağlı fonksiyon bozukluğu olarak ortaya çıkan kabızlığın tedavisinde akupunktur oldukça etkilidir.
Akupunkturun etkisi
Akupunktur; hiçbir yan etki üretmeksizin, limbik sistemi düzenleyip, bağırsakların çalışmasını düzeltir. Böylece, akupunktur hastayı kabızlığın oluşturduğu sıkıntılardan kurtarmaktadır.
Akupunktur; kronik kabızlık tedavisi için haftada üç kere uygulanan onbeş seanslık bir tedavidir. Bu tedavi süresinde hastanın beslenme durumu da sorgulanarak gerekli değişimin oluşmasıda sağlanmaktadır.
Websitemizde akupunktur uzmanı Prof. Dr. Kaya Özkuş’un biyografisini okuyabilir ve ücretsiz öngörüşme için klinik ile iletişime geçebilirsiniz. Zona tedavisinde akupunkturun etkisiyle alakalı gerçekleştirilen bilimsel araştırmalardan birini okumak için tıklayın.